Kisah Dongengku by PykaaRashid
ENTRY TUTOBIES +FOLLOW DBOARD

cara nak ambil gambar di skrin = print screen / screen capture by photoscape :)
Tuesday, April 26, 2011 - Permalink - 16 Comments
Assalamualaikum :) entri ni aku just nak jawab soalan yang aku jumpa kat formspring aku jer. kenapa aku tak jawab kat formspring jer ? sebabnya kat blog aku bulih explain panjang panjang pastu boleh merapu lagi. kekeke . oke lah, straight to the point , someone ask me this question :

bila aku baca soalan ni buat kali pertama , macam biasa ...aku tak paham . hihi. kali kedua faham sikit . mungkin si dia tanya macam mana nak letak gambar dari dalam pc kot . tapi bila aku pikiaq balik . ehh, tak mungkin kot . dan bila aku pikiaq untuk kali ketiga , aku rasa si dia tanya macam mana nak amik gambar yang ada discreen laptop kita kot . alah, macam gambar soalan dekat formspring tu kot ...ha, betul tak apa yang saya paham ni. tolonglah angguk . hihihi. 

okelah, sebenarnya saya ada buat dah tuto pasai print screen tu . KLIK SINI utk ke tuto print screen. tapi kan awak , sebenarnya tuto tu just untuk sesetengah laptop/pc jer  yang menjadik.  ritu saya guna Laptop Lenovo , pakai cara tu menjadi tp kalau laptop compaq macam saya dia tak menjadi cara tu . so, kalau awak pengguna laptop compaq macam saya , awak ikut cara ni okay ? :)

1. cer tengok keyboard awak .
2.pastu awak tekan pada butang fn+PrtSc <-- serentak taw.
ini bkn laptop sy,sy google je then edit :)

3. pastu awak bukak la paint ker or mana2 aplication dlm pc anda untuk edit pic dan Ctrl+V <--serentak untuk paste . so, dia akan muncul lah gambar tuuu . jadi tak ?



ha, mudah jer kan ? tapi kan, kalau tak menjadi jugak , susah susah sangat awak bukak jer photoscape awak. apa? photoscape saya ? menatang hape tu?xdak pon ? kekeke. oke, kalau takdak awak donload kat SINI 

oke dah ada kan ? awak bukak photoscape tu , pastu awak amik screen capture (rujuk gambar 1) . then dia akan naik satu table(rujuk gamvar 2) . kat situ ikot suka awak lah nak capture Full screen ke ? Capture window ker and apa2 je lah . lepas dah klik awak kembali ke photoscape awak then awak akan nampak lah gambar yang awak capture tadi tu (rujuk gambar 3) . pastu ikot suka lah awak nak crop ke apa ke . pastu save . pastu buat macam biasa lah kalau nak upload letak dlm blog . ape tak faham ? cer tengok gambar ni plak kay ? :)
gambar 1
 gambar dua
 gambar 3 : ini contoh sy capture full screen blog sy :)

lepastu macam biasa , save dan untuk uploadkan ke blog buat macam cara biasa korang buat tu kay .

 okay lah , saya harap explaination yang panjang lebar nih dapat membantu awak :) btw, sori sebab panjang sangat , padahal nak buat tu kejap je. kekeke. so, selamat mencuba okay ;) byeee ! :D



LOVE ; ♥ misluvcoklat ♥

Labels: