Tuesday, April 26, 2011

cara nak ambil gambar di skrin = print screen / screen capture by photoscape :)

Assalamualaikum :) entri ni aku just nak jawab soalan yang aku jumpa kat formspring aku jer. kenapa aku tak jawab kat formspring jer ? sebabnya kat blog aku bulih explain panjang panjang pastu boleh merapu lagi. kekeke . oke lah, straight to the point , someone ask me this question :

bila aku baca soalan ni buat kali pertama , macam biasa ...aku tak paham . hihi. kali kedua faham sikit . mungkin si dia tanya macam mana nak letak gambar dari dalam pc kot . tapi bila aku pikiaq balik . ehh, tak mungkin kot . dan bila aku pikiaq untuk kali ketiga , aku rasa si dia tanya macam mana nak amik gambar yang ada discreen laptop kita kot . alah, macam gambar soalan dekat formspring tu kot ...ha, betul tak apa yang saya paham ni. tolonglah angguk . hihihi. 

okelah, sebenarnya saya ada buat dah tuto pasai print screen tu . KLIK SINI utk ke tuto print screen. tapi kan awak , sebenarnya tuto tu just untuk sesetengah laptop/pc jer  yang menjadik.  ritu saya guna Laptop Lenovo , pakai cara tu menjadi tp kalau laptop compaq macam saya dia tak menjadi cara tu . so, kalau awak pengguna laptop compaq macam saya , awak ikut cara ni okay ? :)

1. cer tengok keyboard awak .
2.pastu awak tekan pada butang fn+PrtSc <-- serentak taw.
ini bkn laptop sy,sy google je then edit :)

3. pastu awak bukak la paint ker or mana2 aplication dlm pc anda untuk edit pic dan Ctrl+V <--serentak untuk paste . so, dia akan muncul lah gambar tuuu . jadi tak ?



ha, mudah jer kan ? tapi kan, kalau tak menjadi jugak , susah susah sangat awak bukak jer photoscape awak. apa? photoscape saya ? menatang hape tu?xdak pon ? kekeke. oke, kalau takdak awak donload kat SINI 

oke dah ada kan ? awak bukak photoscape tu , pastu awak amik screen capture (rujuk gambar 1) . then dia akan naik satu table(rujuk gamvar 2) . kat situ ikot suka awak lah nak capture Full screen ke ? Capture window ker and apa2 je lah . lepas dah klik awak kembali ke photoscape awak then awak akan nampak lah gambar yang awak capture tadi tu (rujuk gambar 3) . pastu ikot suka lah awak nak crop ke apa ke . pastu save . pastu buat macam biasa lah kalau nak upload letak dlm blog . ape tak faham ? cer tengok gambar ni plak kay ? :)
gambar 1
 gambar dua
 gambar 3 : ini contoh sy capture full screen blog sy :)

lepastu macam biasa , save dan untuk uploadkan ke blog buat macam cara biasa korang buat tu kay .

 okay lah , saya harap explaination yang panjang lebar nih dapat membantu awak :) btw, sori sebab panjang sangat , padahal nak buat tu kejap je. kekeke. so, selamat mencuba okay ;) byeee ! :D



LOVE ; ♥ misluvcoklat ♥

14 comments:

Cik Ezy said...

gne photoscape sng..
saye bse gune yg tu je..
hehe

misluvcoklat said...

yep betol..
pastu boleh lex watermark terus :)

SYAHIDAH PAMIDI said...

thanks...
da mnjadi...
sbenanye da lme try buat...tp tak mnjadi2...

HEHE
sy yg tny soaln tu...sory sbb wt kamu konfius ngn soklan

misluvcoklat said...

hehe..
welkem ;)

eh, xpa aih..
sy mmg stail susah nak paham.
hikhik :D

Mun Jee-Ya said...

thanks piqah . bawu ja nak tanya , tuptup dah ada entry ni . haha

misluvcoklat said...

haha.
hokey ;D
welcomeyy ;)

aYiEn said...

thaanz la bagi info ni =)
sangat hargai...hehehe

misluvcoklat said...

meh coklet sebijik.
hikhik.
*joke :)

most welcome :)

monster said...

tq bebanyak!!!!!

remoih serr said...

heheheh.. kat cni ada satu software yang ckup senang nak capture screen.
mudah ringan dan ringkas tanpa perlu copy and paste mai la jenguk sini http://semangkukcawan.blogspot.com

eijasya83 said...

tq so much....
sangat2 membantu... saya suke org yg rajin wat tuto ni... terima kasih yer...

Fazren Edryna said...

+V apa maksud nye ye??

misluvcoklat said...

means that awak tekan ctrl dengan V serentak :)

Baby BoyZz said...

TQ. Senang je tutor nnie kalau dah tahu cara nye.