Tuesday, December 27, 2011

#Tutorial : Buang Navbar + Buat own Navbar



Assalamualikum, Hello and Hye ! tadi mengecek email  . then ada email from formspring , "someone ask you a question" then terus den open . so, that "question" is from someone who request me a tutorial . since two weeks ago kot. heheh. sory der , lambat bukak . saya bukan orang yang suka mengecek email . dats why la belungguk email yg unread . pheww :'3

so, she/he tanya macam mana aku buat buat benda ni :
uols nmpk? if xnmpk buad nampak ler :P

#tak boleh kecik lagi ke gambar ni ? hahah :P

oke , first , uols kena lah mendelete navbar yang sedia ada . kalau dah delete tu bolehlah and skip step ni norh .
navbar tu nate gapodio ? ini lah navbar sayang ;)

cara nak buang navbar :

firstly uols CTRL+F to find this code :
/* Variable definitions

dah jumpa? uols letak koding bwah ni dekat atas koding /* Variable definitions td tu norh :
#navbar-iframe { display: none !important; }


then, try prebiu , kalau dah jadi save dulu :)

Step 2 : Cara Nak Buat Own Navbar
 First, Ctrl+F to find this code :
<head>

dah jumpa ? tmbah kod kat bawah ni dekat atas kod <head> tu norh .

<div style='position:fixed;top:0px;padding-left: 100px;width:100%;padding:3px;background: #819FF7; opacity:1.0; color: #2E2E2E;font-size: 11px;font-family:Verdana;'> Welcome to Kisah Dongengku . This is ShafiqahRashid  zone :)  |<a href='http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=553974872123336533'>Follow</a> |<a href='http://www.facebook.com/pkahrashid'>Facebook</a> | <a href='http://www.blogger.com'>Dashboard</a> | </div>

nota mata :
Red text : Ubah letak ayat hampa sendiri norh .
Orange text : masukkan blog ID hmpa . Klik here klu xtaw blog Id tu hapadia
Blue text : Url facebook korang .

p/s: Kalau takmau letak facebook tu , buang je koding dia norh .

prebiu--> Save .

okbye .

6 comments:

waniey said...

sy x tau nk save kt edit HTML cmner .. SY STILL NEWBIE dlm bLOg niey .. tlg buat mcm awk punyer bOley dOp ?

misluvcoklat said...

buat msa skrg sy busy nak final
sorry ehh :)

suzikha dinzi iruuzi said...

Thanks :) setiap kali request totu awak mesti ada respon , Thanks so muchh =,=

misluvcoklat said...

hikkks ! most welcome.
sy xbz saya respond lah..hehe =)
thanks 4 using my tuto too yeah :)

kara_underworld said...

alohh..apesal ayat dia xjadi center? pdahal dh tuka dh coding left jd center..sodih~sodih~
pastu kenapa bila buat code ni, kod scroll bar automatik xjadi..:(

misluvcoklat said...

yeke ?
awat jd cemtu lak.
hurm, some koding yg xsesuai mmg akan gangu koding lain .