Tuesday, August 9, 2011

Tutorial Update box

yuhuuu ...! ini entri diautopost kan okay :) okay, today aku nak share tutorial update box  ni . sesapa yang terasa nak try . try lah yer. selamat mencuba uols :)



1. design  ---> add a gadget ---> HTML/JavaScript ---> copy code below and paste into the content box okayy ? :)

<//updatebox script III- By ShafiqahRashid (misluvcoklat.blogspot.com)
//For full source code, visit http://misluvcoklat.blogspot.com/>   <center style="text-align: left;"><span class="Apple-style-span" style="color: #AC58FA; font-size:12px;font-family: Verdana, udamojial, serif;"><b>updates:</b></span></center><div style="Background:url(URLimage); repeat; padding: 4px;border:2px solid #7401DF;border-radius:10px;"><center><marquee><span class="Apple-style-span"style="color:#7401DF; font-size:12px;font-family: Verdana;" >ayat korang :)</span></marquee></center></div>


nota mata :

- tulisan hijau boleh diubah kepada right .

- tulisan pink itu adalah kode kaler untuk perkataan "updates" tu okay .

-updates  <-- boleh ditukar dengan perkataan lain like current upadate or watever u want to :)

-Background:url(URLimage)  = masukkan url gmbar utk background kotak update status tu . kalau korang xnak yang bercorak , means korang just nak letakkan background berwarna, korang boleh lah ubah kode tu dengan kode ini :  Background-color: codekaler#


border:2px solid #7401DF , ini adalah kode untuk border kotak tu, kalau korang xnak border boleh lah buangkan ini oke ?


#7401DF , ini adalah kode kaler tulisan ayat korang tu .

- ayat korang tu tulis jer apa yang korang nak .

- ketebalan border, size font and jenis font korang boleh tukar ikut kesukaan korang okay ?



terima kasih. selamat mencuba . eh, tolong kelipsini kejap bole ? ok,thnxbai :D







LOVE ; ♥ misluvcoklat ♥

1 comment:

AKU comel? said...

maceh akak tutor nih .sayang akak ketatketat .heheh..aww : )