Sunday, May 8, 2011

TUTORIAL HEADER YG SIMPLE USING PHOTOSCAPE

Selamat Hari Ibu buat semua insan yang bergelar ibu terutama mak saya . teehee ;D okay, macam saya cakap semalam, saya nak langsaikan hutang2 tutorial bagai nih, nanti saya sambung study ,susah pulak kot .mungkin blog pon akan bersawang . kekeke. haritu dekat formspring ada orang tanya macam mana nak buat header guna photoscape. kalau guna photoscape ni mudah jer. banyakcara hampa boleh buat . ini saya tunjuk salah satu cara nya lah yer .so, jum kita mola no *wink.

1. bukak photoscape anda ----->> Editor

2.pilih lar gambar mana yang korang nak letak, contohnyer i nak  moka i

2.oke,kalau gambaq tu besaq sangat hampa RESIZE la no . kalau dah oke, korang ambik FILTER tuu. Pastu korang ambik,linear gradient

3. lepastu dia akan muncul satu table , kat situ korang pilih ler nak left/right . margin dia korang ubah ikut kelebaran size blog korang . dan background colour tuh ikot jer cita rasa korang kay. then,hasilnya, korang tengok gambar dekat belakang tu .(rujuk gmbar bwh ni)

4. oke, lepastu korang letak ler apa nak letak, ikut kreativiti korang ler kan . ini contoh banner yang i buat yaww. simple jer.

untuk garisan dot tu korang boleh amik FRAME LINE.
untuk border purple tu korang boleh amik MARGINS.
untuk letak tulisan korang amik simbol T tu .
untuk letak gambar bagai ambik ler photo yg simbul bukit ada matahari tu .
korang boleh pelbagaikan ikot kreativiti masing2 yaw.
last but not least , KLIK HERE. thnx =)

SELAMAT MENCUBA. Byee ;D



LOVE ; ♥ misluvcoklat ♥

9 comments:

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

thnks 4 d info.... snang sgt!

misluvcoklat said...

yep,photoscape mmg senang.
hik3.
welcome :)

Mun Jee-Ya said...

thanks piqah !:)

misluvcoklat said...

okeh :D
welcome :)

Mia said...

er, akq, yg photoscape tu kn, nk download yg mna stu?

kn yg free download 2, ada 3 choice... nk plih yg mna ek?

misluvcoklat said...

ohh. skrg dah ada tri-choice ya.
hurm idk .
but i think.
u just try one of them .
btw, can i know where you dwnload that ? :)

☆ Cik Udaa Elf ☆ said...

Thanks byk2 awk !
sbb buad tuto nie ! hehe ^_^

Gadies Semasa said...

Tak reti lahh nak buuat :(

intanfirdaus247 said...

Salam Pkah, tq yer atas tutorial ni..sebab pkah ler akak leh buat header..hehe..Salam ukhuwah..sudah follow..:)