Friday, May 6, 2011

cara nak tukar font untuk sidebar widget+ tittle post

Assalamualaikum. alhamdulillah. semua perkara wajib untuk harini dah selesai. kalau xkan , pukul 3 pagi baru aku nak sembahyang isyak , malam ni awal sebab aku fenik kefala habaq hang.oh, keputusan UPU boleh disemak mulai pukul 12tengahari besok ye. aku ingat malam nih dah boleh semak. dupdap habaq hang.kerh kerh kerh.oke . entri ni aku nak jawab soalan kat formspring aku ni . maap lambat, aku bru jer bukak -,- ! hehe. ni soklan nye :
tadi aku dah jawab kat fs, tapi aku pikiaq balik satgi kot tak paham pulak . so aku decide aku jawab melalui entri . harap harap awak paham la yer *wink.

1.oke. firstly macam besa Dashboard --> Design --> Edit Html --> tick p lah yang Expand Widget template tu XD

2. Ctrl+f untuk cari kod h2 {  . dah jumpa . oke code nih untuk widget sidebar tuh .

3. then, korang tambahkan code nih  dibawah kod h2 {  tu oke , tapi dengan bersyarat . cey wah. ada syarat pulak . syaratnya ialah kalau dah ada dah kod nih, xpayah lah tambah pulak ye . tu jer syarat nya.
ini code yang perlu ditmbah bawah h2 { tu . kalau dah ada xpayah ok.



font-family:vanilla;
font-size:14px;
color: #000000;



*tulisan merah nama font korang nak.
*tulisan biru size font tu
*tulisan pink. kod kaler.klik sini

4. korang try preview dulu . tengok jadi ke tak . kalau jadi korang boleh save jer. kalau tak jadi rilek dulu . ada lagi yang korang perlu buat . tengok balik dekat koding tu . korang tengok ada tak koding nih:



font: $(widget.title.font);
  color: $(widget.title.text.color);


xpaham?tgok gmbo ni:


ha, kiter bakor jer kod tuh . maksud i cer delete cer delete . pastu prebiu jangan lupa . haa, jadi tak ?jadi tak ? huhu. kalau jadi alhamdulillah, kalau xjadi takziah kat hampa. haha. aku buat jadi jerr . hee :D

oke, untuk tulisan dekat post tittle plak, hangpa Ctrl+F untuk cari kod nih :

h3.post-title {
atau, kalau xda kod tu,try cari kod nih pulak :
h3.post-title, .comments h4 { 
xjumpa jugak? try kod nih pulak .
h3.post-title, h4 {

oke, ini mcm tadi jugak, kalau kod bawah ni dah ada. xpayah lah korang letak lagi yer . klu xda korang tambah la dekat bawah kod h3. blabla tu .


font-family:vanilla;
font-size:14px;
color: #000000;



*tulisan merah nama font korang nak.
*tulisan biru size font tu
*tulisan pink. kod kaler.klik sini

ha,pastu hangpa try perbiu dulu. kalau jadi hangpa save klu takjadi hangpa teruskan dengan mendeletkan koding nih yang ada dekat bhagian bwh sikit drpd kod .h3 blabla tuh. hangpa cari la.pastu delete taw kod ni:
font: $(post.title.font);
xphm?tgok gmbaq nih:

pastu,prebiu mau jadi save dan tahniah ler ..klu xjadi takziah,dan xpayah dok save ler dah tak jadi kan. hem, tu jer yang aku dpt bantu.  huhu. selamat mencobaaa :D

KLIK SINI PLEASE :)


LOVE ; ♥ misluvcoklat ♥

7 comments:

♥ Benji Wifey ♥ said...

tenkiuuuuuu :)

misluvcoklat said...

okeh.welcome :)

nasha said...

thank!!
seriusly jadik!!
syok gila..

misluvcoklat said...

haha.
syok sudah.
jgn smpy gler.
hehe.
*joke
welcome :)

Me'aH said...

nma font tuh... nk cri kt mna eh?

misluvcoklat said...

nak mudah bukak microsoft word. then amik lah nama font font yg bekenan. cer try..tgok jd ke tak..huhu..

nice gurl said...

tq.:)