Monday, April 25, 2011

Tutorial centerkan header

wah ! harini bz banget dong ! sekarang baru lah aku boleh online . tadi aku cek shoutbox then ternampak ada org request tutorial .  ya ampunn, sori yaa..lambat ..hehe..okay lah straight to the point, ikot step ni kay ;) EH! ada dua cara tau , so korang try lah cara yg first tu dulu, klu xjadik try cara kedua plak okehh :) klu xjadi jugak, korang cari lah cara ke 3. kehkeh. aku ada dua cara jer , huhuhu Xp

cara 1

1. Dashborad ---> design ---> edit Html --->Ctrl+f untuk cari koding ni:


/* Content


2. dah jumpa ? okay , kemudian awk kopi dan paste kan koding ni dekat ATAS kod /* Content tadi tu ok? :)


.Header img {
  margin-$startSide: auto;
  margin-$endSide: auto;
}



dia akan jadi camni , ini contoh nyer :



.Header img {
margin-$startSide: auto;
margin-$endSide: auto;
}
/* Content
----------------------------------------------- */




3. Preview  dulu dan kalau keliya ! SAVE je  okay ? :)

cara 2

1. Dashborad ---> design ---> edit Html --->Ctrl+f untuk cari koding ni:


#outer-wrapper {



2. dah jumpa ? okay, pastuh dekat bawah kod #header-wrapper {
 tu ada kod ni kan ?
contoh ;


background:#FFFFFF;
width: 980px;



itu contoh aku punya width , korang punya aku xtaw lah . ikot blog korang lahkan,then, korang tgok width dia berapa , then igt !

3. ingat korang punya width tu then Ctrl+F cari kod ni :



#header-wrapper {



4. okay , kat sini korang pastikan width dia sama dengan width dekat #header-wrapper {
 tu tadi . thats why lah aku suroh korang ingat ! Xp . so, header korang akan jadik center lah.

5. pastikan Preview dulu , pastu dah jadik keliya punya korang save je kay ? selamat mencuba ! :)



LOVE ; ♥ misluvcoklat ♥

6 comments:

sangat setia said...

hehe. trimas dear. love u :)

MissSyarniFarida said...

really need this tutorial !

header blog syarni x center, x tau napa, sobss

will try this later, THANK YOU

misluvcoklat said...

sangat setia :
hehe .
u welcome dear :)

misluvcoklat said...

MissSyarni :
ohh,okay,
gud luck ;)

.:hana hazel:. said...

datang mengembara kat sini :)

misluvcoklat said...

tengkiu ;)