Friday, February 11, 2011

Tutorial Favicon :)

n3 tutorial again :) & seperti tertera dia atas , tuto nih direquestkan oleh SYAZ LAH :) ! eyh,pasan somethink x? i lupa nak jawab salam dia.. hoho..jawab salam tu WAJIB ! so i jawab ne, waalaikumussalam macek :) hee ~ 

okeh, fyi, bende tuh dinamakan FAVICON . ape tu ?  meh sini nak tunjuk contoh :

ini lah favicon . harap paklum :D 

ikut step by step yerr : 

1.  Design >>> edit HTML >>> tick kotak Expand Widget Template . WAJIB ok !

2. kemudian tekan Ctrl+F di keyboard anda . 

3. dah tekan ? nmpak x ada box keluar ? kat situ taip ni ,  </head>

4. then, paste kod ni sebelah/bwh  kod tadi : 
<link href='URL gambar anda' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
dia akan jadi mcm ni : contoh yang saya punyer yeww :
 </head><link href='http://i306.photobucket.com/albums/nn252/cebong_ipit/ALL%20EMOTICON/pink%20anikaos/pa1.gif' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/> 
5.   Preview >>>   Save .

6. ucap terima kasih  dlm komen box dbwh. he he he. nak jugak ye  :p

 amacam? senang je kan ? harap dpt membantu  .

eh, gamba tu nak amik mana ? pandai2 lah cari, klu nak letak gambar korang pon buleh , korang upload letak dalam blog then klik gmba tuh &  klik blah kanan , amik copy image url. paste je kt tempat "url gmbar korang" tu simple je kan ? . bye :)

credit : sis ceera :)


2 comments:

syazana.not.single said...

sobs, wa buat x jd la. sobs sobs.
ne mula la wa nk suruh lu tolong buat. hehe. =)

misluvcoklat said...

HAHA. dah agk dah.
aih.awat wa buat buleh.
lalala..
mai sini nak wat.
nak letak gambaq pa ?