Monday, September 2, 2013

Langkawi (Part 2)

Assalamualaikum =)

Entry ni kiranya kesinambungan dari entry before . Still tentang Langkawi . Kali ni aku nak cerita tentang hari kedua di Langkawi dengan kengkawan. Wa taw alissa and the other tak sabaq nak baca kan kan. bhahaha xD perasan nak mampoihhh. hahaha. okeke. This is the story .


Hari kedua di Langkawi, aktiviti weols adalah SNORKLING di PULAU PAYAR . what ? SNORKLING? Maiigaddd , aku tak reti berenang lah ! HAHA. ekceli aktiviti ni takda dalam plan pon sebab nya price dia mahal sangat , about rm 100 ++ jugak la . tapi , maybe sebab bukan weekend , so the price murah sikit , RM 90 kalau tak silap . Lepas tanya itu ini , semua kengkawan kata OKAY . so aku pon okay saja . hihi. Pukul 8 pagi , ada bas datang ambil weols kat hotel . weols naik bus ni lah :


 Bus ni akan bergerak dari hotel ke hotel untuk ambil orang yang akan pergi ke Pulau Payar tu . Kita akan dibawa ke Jeti Kuah , berkumpul disitu . Kita juga akan diberi sticker dan gelang tangan ye . bukan gelang mas . gelang kertas tu je. hikhik .


 nampak dak sticker tu ? nampak ? nampak? haha.



 itu lah gelang yang wa maksud kan . hihi

Dalam pukul 9.25 weols naik feri untuk ke Pulau Payar tu lah. It takes about an hour jugak lah kalau wa tak silap dari Jeti Kuah tu Ke Pulau Payar. Wa siap tertido lagi atas feri tu. Lepastu , feri akan berhenti kat tengah-tengah laut tu . then kita terjun je masuk dalam laut tu. BERANI ? hihihi. oke , wa tipu je . Feri tu berhenti kat tengah laut then ada la boat err, ke nama apa taktaw mai ambik untuk ke jeti Pulau Payar tu .


Lepas sampai jeti tu , terus pergi letak barang and ambil peralatan untuk snorkilng . Lepas dah ambil , weols pergi lah tukar baju and wa pakai track je untuk snorkling tu . Wa tak pandai berenang . Siyesly agak takut nak pegi ke tempat dalam . tapi no worry la sebab ada life jacket . kawan aku yang pandai berenang tu depa p tempat dalam lah. wa pergi kat tempat biasa je. Ikan siap dok gigit kaki wa lagi taw dak. hahaha. sakit kot. nak rasa macam mana kena gigit dengan ikan , try cubit kaki uols . macam tu la rasanya. hahaha.



ekceli kita tak boleh pijak batu karang , kalau pijak nanti ikan gigit kaki kita . aku terpijak batu karang la ,sebab tu ikan mai gigit. hihi. dah berani sikit wa pergi kat tempat dalam . okay la. cantik ! boleh tengok ikan and berenang dengan ikan ikan kan....hahahaha. lepastu , naik atas untuk lunch . nasi disediakan . so tak payah la susah susah nak masak nasi bawak p situ kan. hihi.

Lepas makan aku and kengkawan ingat nak salin baju dah . tak nak snorkling dah . tetiba ada sorang pakcik ni  cakap nak bawak weols pergi tengok tempat ikan . dia kata cantik. so weols pon xjadi la nak salin pakaian. sementara tu turun tengok ikan dulu. banyak giler ikan berenang sekeliling weols . tapi maaf lah, wa lupa nak tanya apa nama ikan tu. hihi. tapi siyesly banyak gile . yang besar pon ada. macam ikan bawal pon hado. heheh.


lepastu , pakcik tu turun ajak g tengok ikan. (okay alissa, ni lah kemuncaknya. bhahahahaha xD ) Memula aku macam nak tak nak je p . ye lah, aku tak pandai berenang .lepastu kawan aku tolong g amik life jacket and alatan untuk snorkling tu. then pakcik tu tanya sapa tak pandai berenang , hahaha. ofkos la aku mengaku kan, satgi tak mengaku jadi lagu lain pulak. hahaha. boleh dak nak stop takat ni. nak tegelak sangat ni. hahaha. 


so aku and kawan aku sorang lagi yang tak reti berenang pon ikot je lah pakcik tu . bhahaha . and kawan aku yang reti berenang ikot  sorang lagi pakcik . eh, pakcik ke abang ? anggap je lah pakcik ! hahaha. wa masa first berenang nak pergi tengok ikan tu, tetiba google wa masuk air . gila ah. air masuk ikot hidung kot. pedih toksah habaq . lepastu aku bangun jap , pebetul google aku tu , ekceli time snorkling tak boleh bernafas melalui hidung ye sayang. bernafas melalui mulut. lepastu , continue berenang. 


aku tak tahu lah sejauh mana pakcik tu bawak weols berenang tengok ikan. kahkah. tapi siyesly penat. jauh gile kot. Subahannallah , cantik gila pemandangan dasar laut , ikan berwarna warni . time snorkling tu ada satu batu karang besar gila , siyesly besar dan cantik . ikan yang macam nemo tu pon ada . pakcik tu turun ke dasar and pergi ambil timun laut , duri landak laut bagi weols pegang . lagi satu apa nama ntah lah ,  dia ada lendir2 skit , macam - macam lah ikan yang wa nampak ,


 part yang paling menakutkan bila berenang dekat bawah jeti tu . Allah hu rabbi , dalam sangat kot. rasa macam tengok tv pon ada. hahah. rasa macam nak menangis pon ada . perasaan yang tak boleh describe . kahkah . sepanjang pakcik tu bawak weols p tengok ikan aku memang tak tengok daratan langsung . sebenarnya. aku tak reti nak bangun macam mana, hahaha.so berenang je sampai kat tempat cetek aku terus bangun tanpa pikir panjang. hahaha. dah sampai kat darat rasa lega gila weyyy . lega sangat sangat . terima kasih dekat pakcik tu bawak weols p tengok ikan. kahkah.




nampak dak ayaq dia , jernih bukan main. 

muka eksaited nak snorkling mungkin. kihkih



Aku tak sure lah pukul berapa balik dari Pulau Payar tu . Time atas feri konfem semua tertidur sebab letih berenang agaknya. haha. time balik pon kita akan di hantar dengan bas ke hotel masing masing, tapi weols tak balik naik bas,weols balik naik kereta sebab seken day baru weols sewa kereta . first day tak sewa sebab tak guna sangat pon kereta . weols boh minyak rm 15 je , ekceli kak aku da cakap, jangan letak banyak sangat minyak , t tak habis rugi je . so aku ingat rm 15 tu macam dah okay la kan.


next day, which is the last day we at langkawi , lepas checkout hotel weols pergi gunung mat cincang . bukan nak naik cable car pon, saja ja jalan jalan . nak bagi habis minyak konon nya. bahaha. lepastu time nak balik kereta buat hal. shitto betul. kereta sewa tu siyes tak memuaskan langsung . meter minyak semua rosak. hampeh bukan ? hihi. then call tuan kereta sewa tu . bila kereta dah okay , weols terus je ke pekan kuah untuk lunch . weols lunch dekat WAN THAI . okay la makanan kat situ. price pon okay . then kereta wat hal lagi. demn gila. haha. siap ambil batu ketuk bahagian bateri tu sebab wayer dia longgar . 



then pergi ke kedai HAJI ISMAIL GROUP untuk memborong coklat . siyesly wa cakap, HIG is the best place untuk uols borong coklat . sebab harga dia reasonable la . tapi kalau nak beli pingan mangkuk sila pergi ke IDAMAN SURI ye , HIG pinggan mangkuk dia mahal, siyesly . Time nak balik ke jeti dari IDAMAN SURI tu tetiba kawan aku cakap kereta tamaw jalan dah ni. macam habis minyak ja ni. HAHAHA! okay lawak gila . Perasaan cuak semua bercampur baur okay. 


Last2 semua turun kereta and tolak  kereta tu ketepi . nasib lah tempat tu macam turun bukit sikit . lepastu kawan aku try start . okay enjin hidup balik. masing - masing lari naik kereta kot. hahaha. then kawan aku drive laju gila. ye lah , kalau bawak slow t xsempat lak sampai kat tempat sewa kereta tu . hihi. alhamdulillah, sampai jugak kereta tu kat tempat sewa kereta tu . then mintak orang sewa kereta tu tolong hantar weols ke jeti sebab weols cakap kereta tu keja dok mati enjin je. padahal minyak tak dak. hahaha. saja ja wat tak taw , padan la muka ,sapa suroh bagi kereta meter minyak rosak yedak . hahaha. so pukul 7 weols bertolak balik ke Perlis.


Siyesly , banyak giler memori dengan kengkawan time dekat langkawi ni . Thank you semua yang join. Sory if kami de salah silap . mohon halal kan semua na . Next sem kita nak bercuti kat mana pulak weh ? HAHA. Mohon bukak group chat di FB yer. haha. Okay bye. Baru perasan panjang berjela post ni . Sapa baca sampai habis terima kasih lah and tahniah. kahkah. Okay , bye =D






Bye Langkawi , till we meet again =) Gonna miss you. kahkah . . Kbai xD





9 comments:

Syafiq Kamaruddin said...

nice! LIMA ari tu kitorang pun ada gak pergi langkawi, hehehe ni yang nak write entri pasal langkawi gak ni..

Anonymous said...

kami baca sampai hbs taw both entri ni. hee. thanks taw pikah atas suggestion and usaha keras untuk bagi menjadi jugak trip ni. thanks3~ nnt leh p tmpat len plak naa. thanks semua yg join. thanks atas segala pertolongan and memories. maaf ats slh slp.hee apa2 pun, mmg best :) :D <3

farah en ~ ^^

Cik Mun said...

wahhh seronoknye..xpernah lagi mun gi langkawi :(

Farah Ain said...

kami baca sampai habis both entries ni. hee. thanks pikah ats suggestion and usaha keras utk menjadikan trip ni menjadi jgk. thanksss3~ lps ni blh travel pulau len plak. hee. apa2 pun sgt best trip ni. thanks atas smua yg take part, thanks ats pertolongn and all of the memories. maaf ats slh silap. take care :) :D <3

misluvcoklat said...

@Syafiq Kamaruddin : haha, sila2 apdet . sy tak penah p pon time LIMA. mst org ramai gila kan, hee.

misluvcoklat said...

@farah ain : amboi makcik , sampai dua kali dia komen, hakhak. okay farah . Sama la kami pon. hee =D

misluvcoklat said...

@cik Mun : laa, xpenah p Langkawi ke ? kena p ni. best taw Langkawi. banyak cokelet, hihi.

Empayar Utama said...

Best banyak gambar. Lagu pun tangkap remaja balikle hahahahahah

misluvcoklat said...

haha. well iolss masih remaja, hikhik =D