Thursday, April 7, 2011

TUTORIAL TRANSPARENT HEADER .

assalamualaikum . straight to the point , entri nih aku nak buat tutorial pasai header transparent . tuto nih direquestkan oleh mrs fie ;) sis, soriii , lambat . hehe ;D oke lah , jom start okay . macam biasa kita akan guna adobe photoshope .

1 . sila bkak adobe photoshop korang , pastu Ctrl+N . then dia akan keluar table ,kt situ  pilih saiz yang sesuai untuk header korang okay . & penting ! sila pastikan korang guna transparent background . utk bagi korang paham , rujuk gambar ni :
bisik: psst ! ikot suka korang lah nak width & height dia brpa. ikot kesesuaian blog & yang penting background tu lah yer . kita kasik transparent . then, klik ok. ini contoh aku punya size header:


2. okeh . kemudian , korang cer pikior nak letak apa dekat banner korang tuh .ikot kreativiti korang lah yer. kalau aku nak letak sikit gambor lah kan . oke , untuk letakkan gambar korang pegi dekat menu FILE --> OPEN . pastu amik lah gambar yang korang nak . contoh aku nak letak gambor ni :
oke . skrang aku nak gambo tuh jea . xnak background dya. so ,sila ambik eraser/ tekan button "E" di keyboard anda je.  then korang guna lah eraser tool tuu. aku salu guna magic eraser tool . kekadang kalau dia jadi tak elok ,  aku guna eraser tool jer . kekadang aku guna dua -dua . ikot keseusaian lah kan ? :)
then , lepas delete dia punya background tuh . gambo tuh jadik cmni :

oke. kemudian korang tekan Ctrl+ A utk select all . kemudian tekan Ctrl+C untuk kopi. then minimise kan page tu ,& kembali ke page yang pertama tadi tu yang transaperent tuh. and tekan Ctrl+V utk paste kan gambar tadi tuh . eh kejap, buat amal sikit,. klik sini jap ..kekeke..trismas. terus kan 


3.oke. gambar tadi dah muncul kan . erm, korang boleh lah klu nak letak shadow ke hape ke . pegi menu LAYER --> Layer style --> blending option. then,letak la apa korang nak letak like shadow ke o apa2 k. . pastuh kita nak letak tulisan lak.tgok bhg menu tepi tu yang ada huruff T tu atau nak senang korang  tekan huruf "T" jea . pastu expand kan dia ikot saiz yang korang nak . then tulis lah apa korang nak tulis kay . eh, klu korang nak letak byk gmbar lagi just ulang step2 tadi jugak taw .

ini contoh header aku yang dah tulis segala bagai tu :

oke . setelah berpuas hati , boleh lah anda pergi ke menu File --> Save As . sila pastikan korang save kan dalam format PNG okay .
then . korang boleh lah letakkan dekat blog korang . selamat mencuba oke :)

p/s : korang , klu nak bagi header tu jadik mcm aku punya header (tengok aku punya header lah ;p) korang pastikan pakai template yang sesuai taw . jangan pilih template yang putih dr atas ke bawah tu seperti template simple tuh sbb stg dia akan nmpak background header korang tuh putih jea . so, pilih la template laen kay , aku pakai template Picture window . okay lah. selamat mencuba . bye :)

bisik: maaf klu apa yg sy bebel kan kat atas tu membuatkan korang xphm & kalau tak paham tanya jea kay  :) pastu buat amal jap, KLIK SINI . tenkiu :D


LOVE ; ♥ misluvcoklat ♥

2 comments:

::MRSfie:: said...

salam dear.. thanks tuto ni.. memang pic header sis transparent & format PNG.. maybe sis salah pilih templete kot.. tu yang jadi putih kan..

misluvcoklat said...

@::MRSfie:: ; wslm..
oh okay..
yea, slah tmplate la tu..
rmai gk yg dah buat trnsprnt tp dorg slh tmplate :)