Wednesday, February 16, 2011

Tutorial change background (template designer)

assalamualaikum  :)
 n3 ni nak wat tutorial pasal nak change background utk template designer.
xdrequestkan oleh sesapapon, tapi kena wat jugak,
coz saya nih sorg yg pelupa kekadang tuh,
satgi nak change background plak lupo lak nak wat cemana en.hihi.
so sapa yg xtaw g bole la try klu nak :)

okay, straight to de point,
seperti hampa semua taw dia mmg ada dah sediakan background  kan?
tapi hampa xmau background tu, xbekenan la org kata kan, 
so nak background laen, senang je weyh,
sy p lompat2 kat blog yang ada tuto 
tp sy buat asyik xjadik je,myb hok tu tuto utk template lain kot.
brengg jugak lah kan, try google, naah, jumpa punn.
Legaa....!
sebenaqnya senang je, tp dah dkatakan buta IT kan.
hok senang pon jadi susah.
T____T

ikot step ni je :

Design >>> Template Designer >>> Advanced >>> Add Css

lepastu paste je kod ni dlam kotak tu :
.body-fauxcolumn-outer {
background: url(URL GAMBAR ANDA.jpg);
}
.body-fauxcolumn-outer div {
background: none;
}

tukarkan tulisan purple tu ngn url gmba bckgroun yg hampa nak, nak cri kat mna? mna2 ja, saya cr kat photobucket .
senang je kan ? hope dpt membantu. byee ;)  eh,jgn lupa utk kelik sini .


p/s: some layout by template designer jer boleh pakai tuto nih taw. thnx =)


4 comments:

adnur2930 said...

Great! It look pretty and sweet I love it so much…..

Cheers,
http://view-cyber-shot.blogspot.com

misluvcoklat said...

oh.thanks :D

Mylife said...

x dpt punn :(

misluvcoklat said...

@Mylife :
apa yg xdpt ?
huhu..
xjd ke?
myb some template jer boleh guna kaedah ni.
ada kaedah lain jgk .